visma logo

Ett billigt och enkelt alternativ med många funktioner

Ett välkänt bolag

Visma är en av de mest välkända aktörerna på marknaden när det kommer till bokföring. Det är få som arbetar med ekonomi som inte har hört talas om det Visma. Bolaget grundades 1996 och idag erbjuder man ett stort antal lösningar för kunder inom olika branscher och med olika behov. Vismas kärnvärden är respekt, pålitlighet, innovation, kompetens och laganda. Visma vill vara en samarbetspartner man kan lita på.

Experter på bokföringsprogram

Visma riktar främst in sig på småföretag och redovisningsbyråer men har också större kunder vilket gör att du inte behöver oroa dig för att byta program om ditt företag skulle växa. I genomgången nedanför har vi fokuserat på deras onlinetjänst för småbolag som heter Visma eEkonomi.

visma dator

Information uppdaterad 2024-06-02

Fördelar med Visma eEkonomi

Visma eEkonomi är ett komplett bokföringsprogram och tecknar du tjänsten smart eller pro så har du tillgång till bokföring, fakturering samt lönebesked i samma tjänst. Programmet är även välkänt bland redovisningskonsulter vilket betyder att du enkelt kan få hjälp med exempelvis bokslut.

Visma eEkonomi har  tillgång till många smarta tjänster så som automatisk kontering. Detta innebär att bokföringsprogrammet är kopplat till ditt företagskonto och baserat på detta kan Visma eEkonomi sedan läsa av transaktioner och ge förslag till bokföring och du behöver då bara checka av och se att det stämmer

En annan bra tjänst är att du kan aktivera så att Visma eEkonomi kommer ihåg dina konteringar från olika leverantörer. Om du exempelvis får en tredje faktura från Telia kommer den ihåg att du vill kontera det som mobiltelefon vilket gör att din bokföring förenklas avsevärt. Dessutom blir det enklare att föra en kontinuerlig bokföring.

 • Billigt i förhållande till vad som ingår
 • Användarvänligt
 • Bankkoppling för enkla avstämningar
 • Faktura och löneprogram ingår
 • Snabb support

Nackdelar med Visma eEkonomi

En nackdel för den som inte alltid har tillgång till internet är att Visma eEkonomi kräver en internetuppkoppling då det är molnbaserat. Detta innebär att du alltså inte har tillgång till bokföringen om du är offline. Det innebär däremot att du kommer åt tjänsten var du än är.

En  annan nackdel med Visma eEkonomi är att tjänsten precis som många andra liknande tjänster kräver en månadsprenumeration. Du kan alltså inte köpa bokföringsprogrammet utan det krävs att du som företagare fortsätter att betala varje månad.

På bokföringsmarknaden idag har det också börjat dyka upp gratis alternativ. Vi tycker dock att det kan vara värt att betala den förhållandevis låga månadskostnaden för Visma eEkonomi då många av gratis alternativen saknar många funktioner som finns i bokföringsprogrammen som kostar. Dessutom är supporten mer prioriterad på betaltjänsterna.

 • Krävs internetuppkoppling
 • Månadsprenumeration
 • Finns gratis alternativ

Visma eEkonomis Produkterbjudande

Fakturering
139 kr/mån
Fakturaprogram
Support
Bokföringsprogram
169 kr/mån
Bokföringsprogram
Bankkoppling
Lönebesked 35 kr/st
Smart
249 kr/mån
Bokföringsprogram
Fakturaprogram
Bankkoppling
Lönebesked 35 kr/st
Nystartad (halva priset)

Bokföringsprogram

Visma eEkonomi ett av de mest kompletta molnbaserade bokföringsprogrammen som finns på den Svenska marknaden. Sköter du din bokföring kontinuerligt kommer du alltid att ha tillgång till en resultatrapport, huvudbok, balansrapport, momsrapport och kassabok. Dessutom har du med Visma eEkonomi möjlighet att skapa en budget om du har nivån smart eller pro.

I bokföringen har du tillgång till många riktigt smarta lösningar så som bankkoppling med kontoavstämning och automatisk bokföring. Bokföringsprogrammet är dessutom enkelt utformat och följer ser ut som de flesta standardiserade bokföringsprogrammen i branschen vilket innebär att det i de flesta fallen kommer att vara enkelt att få hjälp av en redovisningskonsult om det skulle behövas.

Molnbaserat

Visma har både system som du laddar ned samt system som är helt molnbaserade. När det kommer till Visma eEkonomi så sker bokföringen helt online. Det finns flera fördelar med detta, bland annat kan alla som har en inloggning till företaget komma åt bokföringen och hjälpa till om det behövs.

Detta innebär också att om du samarbetar med en redovisningskonsult kan denne också enkelt få tillgång till programmet och hjälpa dig om du fastnar bara genom att dela med dig av ditt din inloggning. Generellt sätt är trenden att de flesta bokföringsprogrammen åtminstone för små och medelstora företag rör sig mot molnbaserade tjänster.

Konteringshjälp

Med Visma eEkonomi Smart och Pro har du tillgång till automatisk kontering. När du kopplar Visma mot företagskontot kommer bokföringsprogrammet att läsa av händelserna i ditt företagskonto. Därefter föreslår Visma eEkonomi själv olika konteringsalternativ. Om programmet inte förstår händelsen kan du enkelt fylla i det själv.

Dessutom kommer Visma eEkonomi ihåg tidigare konteringar och kan därmed ge dig konteringsförslag baserade på tidigare bokföring från exempelvis samma leverantör.

Bankkoppling

Att ett bokföringsprogram har bankkoppling är en stor fördel. Detta gör att det blir mycket enklare att stämma av ditt företagskonto mot ditt bokföringsprogram. Med Visma eEkonomi kan du koppla de flesta storbankerna mot bokföringsprogrammet. Dessutom finns det möjlighet att använda bankkopplingen för automatisk kontering.

Med automatisk kontering kommer Visma eEkonomi att föreslå en kontering på dina bankhändelser. Det enda ditt företag behöver göra är att godkänna dessa konteringar. Om du skulle vilja ändra så är det helt enkelt att istället göra det manuellt.

SIE Kompatibilitet

Att ett bokföringsprogram är SIE kompatibellt betyder att det kan läsa det bokföringsprogramsspråk som har blivit standard. Detta innebär att det oftast är enkelt att byta mellan olika bokföringsprogram eftersom att det bara är att överföra SIE filen. Det betyder också att det oftast är enkelt att dela med sig av redovisningen till en redovisningskonsult som kan titta på din bokföring.

Detta brukar fungera oavsett eftersom att det finns många andra smarta lösningar som att dela med sig av sitt konto.

Mobilanpassat

Visma eEkonomi fungerar också mycket bra på mobilen. Antingen genom att gå in via webbläsaren som är anpassad för mobiltelefonen eller via deras app om du har Visma eEkonomi Smart eller Pro. Med dessa kan du sedan följa kundfakturor och ladda upp kvitton direkt när du har ett utlägg så att du slipper du problem med försvunna fakturor och kan skriva en förklaring till utläggen direkt.

Automatisk fakturaavläsning

Om du väljer Visma eEkonomi Smart eller Plus har du tillgång till automatisk kvittoavläsning. Om du tar ett foto via exempelvis mobilen så kommer Visma eEkonomi att tolka kvittot åt dig. Detta gör det enklare att kontinuerligt ha koll på din bokföring, speciellt när det kommer till mindre bolag.

Jämförelselista

Visma eEkonomi Fakturering Bokföring Smart
Små och medelstora bolag
Alla bolagsformer
Bokföringsprogram
Rapporter
Årsredovisning och Bokslut
Fakturaprogram
Lönebesked 35 kr/st
Offert och Order Tillägg Tillägg
Integration med exempel kassasystem
Pris 139 kr/mån 169 kr/mån 249 kr/mån

Fakturaprogram

Slipp dubbelarbete

Med Visma eEkonomi får du också ett väl fungerande faktureringsprogram. Här har du tillgång till ett artikelregister för dina produkter eller tjänster. Det går att föra kundregister så att du slipper att lägga in kunder flera gånger vid återkommande fakturering. En av de stora fördelarna för den som driver en verksamhet med många återkommande kunder, en prenumerationstjänst eller behöver skicka ut samma faktura till många olika företag eller privatpersoner är att det finns både återkommande fakturering och gruppfakturering. Detta gör att du slipper att lägga in upprepade fakturor och kan skicka ut fakturor med samma produkter eller tjänster på.

Artikel & Kundregister och Rot & Rut

Det finns också möjlighet för Rot & Rut avdrag i faktureringen och det går att skicka en offert från Visma eEkonomi för den som behöver göra det. Dessutom har du möjlighet att använda dig av följesedlar och skicka fakturor i olika valutor om det skulle behövas.

Sist men inte minst så finns det möjlighet att via bokföringsprogrammet ta ut en UC på företagen ni jobbar med, vilket minskar risken för att ta på sig stora arbeten utan att kunden har möjlighet att betala. Visma eEkonomi har med andra ord ett heltäckande erbjudande när det kommer till fakturering.

Löneprogram

Bokför lönen direkt

Med Visma eEkonomi går det också att lägga till lönebesked som tillägg. Med denna får du sedan allt som ett småbolag behöver för att bokföra lön till sina anställda.

 • Lönebesked – 35 kr per besked

Undvik att fylla i arbetsgivaravgifter manuellt på skatteverket

Efter att du har valt vilka konton som lönen ska bokföras och vilken skattetabell som ska användas för medarbetaren kan Visma eEkonomi sedan skapa en AGI fil som sedan går att importera hos skatteverket för att slippa att fylla i allt manuellt. Det går att tidsrapportera om du lägger till tillvalet Tid. Det går också att lägga in olika anställningsformer med semesterdagar.

I Visma eEkonomi

Pris

Med tanke på vad som ingår har Visma eEkonomi ett riktigt förmånligt pris. Välj mellan 4 olika programalternativ Fakturering, Bokföring, Smart och Pro med varierande funktioner, både smart och Pro innehåller dock bokföringsprogram, lön och fakturaprogram.

 • Fakturering – 139 kr/mån
 • Bokföring – 169 kr/mån
 • Smart – 249 kr/mån
 • Pro – 399 kr/mån

Vid en jämförelse med konkurrenterna är det få om något annat program som har ett så heltäckande utbud av funktioner som ingår i Visma eEkonomi. Flera av programmen som vi har stött på har inte ett fakturaprogram eller lön som ingår.

Omdöme för Visma eEkonomi

8 Betyg
Populärt bokföringsprogram med bra pris

Sammanfattningsvis så är Visma eEkonomi ett bra och enkelt alternativ för företagaren som är ute efter ett komplett bokföringsprogram. Visma eEkonomi har många bra funktioner och bokföringsprogramet går att växa med som företag offerter, lönebesked och lager är exempel på detta. Att programmet även har tillgång till bankkoppling och automatisk kontering är två stora fördelar som talar för Visma eEkonomi.

Användarvänlighet
7
Smarta och automatiska funktioner
8
Support och service
9
Prisvärdhet
8
Plus
 • Användarvänligt
 • Bankkoppling för enkla avstämningar och betalningar
 • Integrationer mot många kassasystem och webshoppar
 • Faktura och löneprogram går att lägga till
 • Snabb Support
Minus
 • Skatteberäkning via tredjepartsleverantör
 • Årsabonnemang

Bästbokföringsprogram
Logo