speedledger logo

Bokför med ett klick

Ett Svenskt bokföringsprogram med bra support

Speedledger är ett svenskt bolag som bildades år 2000 och som idag har ungefär 30 000 kunder. Företagets huvudkontor är i Göteborg och företaget erbjuder både bokföringsprogram och faktureringsprogram. Företagets affärsidé är bland annat ”att automatisera rutinarbetet och ge småföretagaren kontroll över sin administration och ekonomi”. Enligt företaget själva är de ensamma på marknaden att ha en molnbaserad tjänst med automatisk bokföring som också är kopplad till din bank.

Sammarbetar med de flesta storbankerna

Idag har Speedledger samarbete med ett flertal storbanker: Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Sparbanken Syd, Swedbank och Sparbankerna. Nedan har vi gjort en recension av Speedledger.

speedledger dator

Information uppdaterad 2022-10-28

Fördelar med Speedledger

En av de stora fördelarna med programmet är att det tillåter direktkoppling mot de flesta storbankerna samt skatteverket. Detta innebär att det är enkelt att undvika ett av de stora misstagen man kan göra som företagare, nämligen att företagskontot inte är avstämt mot kontot i bokföringsprogrammet.

När du använder Speedledger for du också support som både hjälper dig med programmet men som också hjälper dig med bokföringen vilket är unikt bland bokföringsprogrammen. Att ett bokföringsprogram support också hjälper till med bokföringsfrågor är ovanligt bland bokföringsprogrammen. Detta är antagligen också en av anledningarna till att Speedledger har fått höga betyg bland användarna.

Speedledger också erbjuder något som man kallar autokontering där bokföringsprogrammet föreslår hur transkationer ska bokföras.

Nackdelar med Speedledger

Likt många andra program vi jämfört på den här sidan är Speedledger molnbaserat. Detta för med sig att du inte har möjlighet att ta del av bokföringen om du inte har tillgång till internet.

En annan nackdel med Speedledger är att du inte har tillgång till en likviditetsprognos som hjälper dig att hålla koll på vilken likviditet ditt företag kommer att ha i framtiden.

Speedledger har inte heller någon app vilket vissa av de andra bokföringsprogrammen som vi har jämfört har. Detta är framförallt smidigt när man ska ladda upp kvitton till bokföringprogrammet. Speedledgers hemsida är väll mobilanpassad vilket betyder att den uppfyller många av de syftena en app hade tillfört oavsett.

 • Användarvänligt
 • Bankkoppling för enkla avstämningar
 • Enklare kontering
 • Bokföringssupport
 • Bra recensioner på trustpilot

 • Krävs internetuppkoppling
 • Saknar likviditetsprognos
 • Saknas App

Speedledgers Produkterbjudande

Standard
299 kr
Bokföring
Bankkoppling
Bokföringsrådgivning
Enskild Firma
199 kr
Bokföring
Bankkoppling
Bokföringsrådgivning
Föreningar
199 kr
Bokföring
Bankkoppling
Bokföringsrådgivning

Bokföringsprogram

Med Speedledger får du allt som du behöver för att i slutet av året kunna göra en årsredovisning att skicka till skatteverket. Med bokföringsprogrammet får du en resultatrapport, huvudbok, balansrapport, momsrapport och kassabok om du ser till att bokföra det som händer under året. Som litet företag krävs det endast att du har en balansräkning och resultatrapport medan ett större bolag kräver en rapport med kapitalförändringar.

Konteringshjälp

Att kontera kan verka krångligt men det betyder egentligen bara att du bokför dina händelser, dokumenterar vad du gjort i företaget. När det kommer till kontering så har Speedledger kommit långt i sin process. Bokföringsprogrammet kommer ihåg det du har bokfört och ger dig färdiga förslag baserade på tidigare konteringar. Detta gör att det blir enklare att sköta en konsekvent och tydlig bokföring.

Dessutom är ett av bokföringsprogrammets flaggskepp att det är automatisk bankkoppling med färdiga konteringsförslag så att du till viss del slipper att göra alla konteringar själv. Detta gör det betydligt enklare för den som är ovan vid bokföring att bokföra.

Bankkoppling

Bankkopplingen och kopplingen till skatteverket är en av Speedledgers största styrkor. Genom bokföringsprogrammet loggar du in på din internetbank och skatteverket därefter kan Speedledger automatiskt hämta hem företagets bank- och skattehändelser. Detta gör att det blir väldigt lätt att stämma av dina konton mot din bokföring. Utöver detta så erbjuder även Speedledger konteringsförslag vilket betyder att programmet kommer att ge ett förslag till kontering på händelserna som det hämtar från ditt bankkonto.

På sin hemsida skriver Speedledger” Vi skapar all din bokföring utifrån vad som hänt på din bank. Dina transaktioner förs direkt över från bankkontot vilket innebär att du aldrig missar en transaktion och att bokföringen alltid är uppdaterad.​”

Molnbaserat

Speedledger är molnbaserat och det innebär också att du använder bokföringsprogrammet i din webbläsare. Detta gör att det är enkelt att logga in var du än är och att flera användare kan logga in från olika håll. Nackdelen med ett bokföringsprogram som är online är att det inte går att komma åt bokföringen om du inte är uppkopplad mot internet

Automatisk fakturaavläsning

Tyvärr har inte Speedledger i dagsläget någon automatisk fakturaavläsning. I många andra bokföringsprogram så läser programmet automatiskt av fakturan med totalbelopp och moms, det enda du sedan behöver är att snabbt dubbelkolla att programmet har läst av rätt rader. Detta är en lösning som vi tycker är väldigt smidig och det är synd att Speedledger saknar denna.

Mobilanpassat

Speedledger har en App där du ska kunna fota och lägga in kvitto för både IOS och Android. Det går däremot inte att bokföra i appen och enligt kommentarer är Appen begränsad.

SIE Kompatibilitet

SIE är ett universellt språk som används i redovisning för att det ska gå att överföra bokföringsmaterial mellan olika program. Med Speedledger kan du både importera och exportera SIE filer vilket gör det enkelt och smidigt att byta till och från bokföringsprogrammet.

Jämförelselista

Speedledger Standard Enskild Firma Föreningar
Små och medelstora bolag
Alla bolagsformer Enskild Firma Föreningar
Bokföringsprogram
Rapporter
Årsredovisning och Bokslut
Fakturaprogram Tillägg 69 kr/mån Tillägg 69 kr/mån Tillägg 69 kr/mån
Löneprogram
Offert och Order
Integration med exempel kassasystem ? ? ?
Pris 299 kr 199 kr 199 kr

Fakturaprogram

En heltäckande lösning

Med Speedledger får du också tillgång till ett faktureringsprogram som fungerar väl. Som vanligt är det emellertid viktigt att se till att programmet täcker dina behov så att det inte tillkommer några senare problem när du redan har börjat använda programmet och redan har investerat tid och kraft i tjänsten.

Med Speedledger har du tillgång till ett Artikelregister för både varor och tjänster vilket innebär att det passar både varu-och tjänsteföretag. Tyvärr finns det för tillfället inget stöd för återkommande fakturering företag som exempelvis arbetar med prenumerationstjänster med repeterande fakturautskickningar varje månad.

Gruppfakturering och Rot & Rut avdrag

En funktion som också är riktigt uppskattad för föreningar men också för företag med ett stort kundregister som har många betalningar med samma produkt eller tjänst är gruppfaktueringen.

Med gruppfakturering har ditt företag möjlighet att skicka ut en faktura med samma varor eller tjänster till flera företag men med olika fakturanummer. Detta gör att du slipper dubbelarbetet om du exempelvis ska skicka ut fakturor med medlemsavgift till varje medlem i en förening.

Driver du exempelvis en städfirma eller ett företag med hantverkare finns det också möjlighet att göra Rot och Rut avdrag i fakturan. Dessutom kan du skicka ut en offert till kunden i förhand samt skicka med följesedlar om det skulle behövas.

Löneprogram

En tredjeparts lösning

Tyvärr har du inte tillgång till ett löneprogram när du skaffar Speedledger. Detta gör att det blir betydligt svårare att hålla koll på löneutbetalningar samt skicka in arbetsgivaravgifts specifikationer till skatteverket.

MaxPA

Speedledger har löst detta på ett annat sätt och företaget har i dagsläget samarbete med MaxPA. Från MaxPA kan du sedan överföra din SIE fil till Speedledger och därefter går det att bokföra lönerna.

MaxPA innebär dock en liten extra kostnad utöver Speedledgers egna kostnad och för den som driver ett företag med exempelvis 1-3 anställda med månads eller timlön så blir det ett extra moment att behöva hålla på med ett ytterligare program.

Pris

Speedledger har gjort det enkelt för sina kunder då det bara finns ettalternativ att välja på. För enkild firma, standard som fungerar för alla företagsformer och förening. I dessa alternativ ingår också bokföringssupport här kan du få hjälp med bokföringsfrågor till skillnad från många konkurrenter där supporten är avsedd för programmet.

 • Enskild firma – 189 kr
 • Förening – 189 kr
 • Standard – 299 kr

Omdöme för Speedledger

7.8 Betyg
Bokföring med ett klick

För de lite mindre företagen så kan Speedledger vara ett väldigt bra alternativ. En av de främsta funktionerna är helt klart att bokföringsprogrammet är kopplat mot företagets bankkonto vilket innebär att ditt konto alltid är avstämt mot bokföringen och att du väldigt enkelt kan kontera dina bankhändelser. En annan stor fördel med Speedledger är deras support som hjälper till med både programrelaterade frågor men också bokföringen. För det mindre bolaget som vill sköta bokföringen själv kan detta vara ett utmärkt alternativ och möjligtvis skillnaden mellan att behöva ha en redovisningskonsult som hjälper till vid sidan om. Supporten svarar dessutom snabbt och trevligt vilket är ett stort plus.

Användarvänlighet
7
Smarta och automatiska funktioner
7
Support och service
10
Prisvärdhet
7
Plus
 • Användarvänligt
 • Bankkoppling för enkla avstämningar och betalningar
 • Integrationer mot många kassasystem och webshoppar
 • Support svarar på bokföringsfrågor
 • Höga betyg på trustpilot
Minus
 • Årsredovsning via tredjepartsleverantör
 • Skatteberäkning via tredjepartsleverantör

Bästbokföringsprogram
Logo