Ett välkänt svenskt bolag som varit med länge

Från västkusten

Om du talar med någon som arbetar med redovisning så har denne sannolikt hört talas om Hogia. Bolaget grundades på 1980 talet Bert-Inge Hogsved som utvecklat en produkt för att stötta hans fru som hade en egen bokföringsbyrå. Denna kom att bli en försäljningsframgång och sedan dess så har Hogia växt kontinuerligt och är idag en av de stora aktörerna inom bokföring i Norden.

Specialiserade på bokföring för småbolag

Hogia har ett antal bolag som är specialiserade på sin marknad. Hogia Small har hand om bokföringsprogram för småbolag. Såhär skriver de själva  ”Hogia Small Office erbjuder lättanvända, effektiva och flexibla lösningar för bokföring, fakturering, lön och kassa. Våra lösningar hjälper dig inte bara hålla koll på din firma utan även spara tid och vinna frihet”. Nedan har vi gjort en recension av Hogia.

Hogia Dator

Information uppdaterad 2022-10-31

Fördelar med Hogia Smart

Hogia har flera smarta lösningar som hjälper dig att sköta din bokföring. Med automatkontering kan du spara dina favoritkonteringar med konto så att du bara behöver välja mall och sedan sköter smart bokföring resten. Du kan också välja programmets färdiga mallar. Detta gör att det är snabbt och enkelt att sköta en bokföring som är lättare att följa.

En annan fördel är om du använder Hogia Small Office paketlösning smart med både fakturering och lön. Då sköts faktureringen och lönen automatiskt i smart bokföring och du slipper att göra dubbelarbetet som skapas genom att du måste hoppa mellan olika program.

En sista fördel med Hogia Small Office är att ditt företag har möjlighet att växa med programmet oavsett storlek. När du behöver nya tjänster eller kopplingar till program kopplar du bara på nya moduler och lösningar och du slipper att byta bokföringsprogram.

 • Automatkontering efter din mall
 • Går att teckna fakturering och lön
 • Snabb och duktig support

Nackdelar med Hogia Smart

Hogia smart bokföring är ett onlinebaserat bokföringsprogram vilket betyder att du inte har möjlighet att gå in på bokföringen om du inte har tillgång till internet. Att bokföringen sker i molnet är dock en generell utveckling och fördelen med att det finns i molnet är att du ofta slipper göra en backup.

En annan nackdel med Hogia smart bokföring är att det inte finns någon bankkoppling för avstämning som finns in många andra tjänster. Istället behöver du exportera en bank fil från din bank som du sedan importerar i Hogia. Därefter kan du enkelt stämma av så att din bokföring matchar ditt bankkonto.

En sista nackdel är att Hogia smart bokföring faktureras som en månadsprenumeration vilket betyder att du inte har möjlighet att köpa programmet. Dessutom betalar du årsvis vilket egentligen betyder att programmet borde ha en årskostnad.

 • Krävs internetuppkoppling
 • Månadsprenumeration som faktureras årsvis
 • Krävs import av bankfil för avstämning

Hogia Small Office Produkterbjudande

Smart Lön
129 kr/mån
Löneprogram
Support
Smart Bokföring
129 kr/mån
Bokföring
Support
Smart Fakturering
129 kr/mån
Fakturering
Support

Bokföringsprogram

Hogia smart bokföring är ett komplett och välfungerande bokföringsprogram. Om du löpande ansvarar för din bokföring så kommer du att kunna ta del av resultatrapporten, huvudboken, balansrapporten, kassaboken och momsrapporten. Med andra ord allt som du behöver i slutet av företagets år för att göra ett bokslut och årsredovisning. Hogia smart ska också ha tillgång till budget för den som behöver analysera sin ekonomi närmare.

Hogia smart bokföring är också utformat som många av de andra större bokföringsprogrammen på marknaden vilket gör att det är enkelt att förstå hur man ska göra om man har tidigare vana av bokföringsprogram. Detta gör också att det är lätt för redovisningskonsulter eller revisorer att komma åt och förstå om du skulle behöva hjälp med din bokföring.

Molnbaserat

Hogia Smart Bokföring är ett molnbaserat bokföringsprogram vilket betyder att det är enkelt att komma åt var du än är så länge du har tillgång till internet. En annan fördel med ett molnbaserat bokföringsprogram är att du slipper göra en backup eftersom detta i de flesta fall sköts av leverantören.

Att ha molnbaserat program gör också att det är enkelt att ta hjälp av redovisningskonsulter. Då behöver du bara dela med dig av dina inloggningsuppgifter för att redovisningskonsulten ska kunna gå in och hjälpa dig.

Konteringshjälp

Hogia Smart bokföring har två lösningar för att hjälpa dig på traven i din bokföring en snabbkonteringsfunktion och en automatkontering. I snabbkontering fyller du i datumet och beloppet för att programmet ska skapa en verifikation med både rätt text och kontonummer. Om det är rätt godkänner du annars går det också att redigera.

I automatkonteringen gör du det  lättare att göra bokföringsarbetet snabbare. Om du bokför i grundboken på ett konto som har en automatkontering så utförs den. Du kan ställa in om detta ska ske eller inte.

Bankkoppling

Många bokföringsprogram har en direktkoppling till banken där du slipper att gå in på banken varje gång du ska stämma av din bokföring mot banken. Tyvärr har Hogia smart bokföring ingen direkt bankkoppling för att avstämning.

Alternativet som Hogia smart bokföring använder sig av är istället att du går in och hämtar en bankfil från din bank. När du sedan laddar upp denna i bokföringsprogrammet finns en speciell funktion för avstämning och det blir enkelt att matcha utgifterna i din bank med respektive kontering.

SIE Kompatibilitet

SIE är det universella bokföringsprogramspråket som används i Sverige och att ett bokföringsprogram kan importera och exportera SIE filer innebär att det blir betydligt lättare att byta bokföringsprogram om programmet inte skulle passa företaget av någon anledning, exempelvis om det har växt.

En annan fördel är att det blir enklare att dela med sig av sin redovisningsdata till sin revisor och till andra parter. Även om detta i många fall går att göra med molnbaserade bokföringsprogram oavsett eftersom det går att dela med sig av inloggning eller skapa en ny användare för just dessa.

Mobilanpassat

Hogia small office har tyvärr ingen bokföringsapp som går att ladda ned. Hogia smart bokföring online är emellertid väl mobil anpassat vilket betyder att du kan göra det mesta som du gör på datorn på ett smidigt sätt i mobilen.

Automatisk fakturaavläsning

Med automatisk fakturaavläsning menar vi på bästbokföringsprogram att belopp och moms fylls i automatiskt när du laddar upp en fakturabild. Detta finns i många bokföringsprogram på marknaden idag och sparar till viss del tid. Hogia small office nämner inget om automatisk fakturaavläsning på sin hemsida.

Jämförelselista

Hogia Small Office Smart Bokföring
Små och medelstora bolag
Alla bolagsformer
Bokföringsprogram
Rapporter
Årsredovisning och Bokslut
Fakturaprogram +129 kr/mån
Löneprogram 129 kr/mån
Offert och Order +29 kr/mån
Integration med exempel kassasystem
Pris 129 kr/mån

Fakturaprogram

Samla allt på ett ställe

Med Hogia small office har du inte bara möjlighet att få ett smart bokföringsprogram utan det går också att köpa paketlösningen med fakturering och lön eller bara köpa till en faktureringstjänst. Det finns många fördelar med att ha ett fakturaprogram som är integrerat med bokföringsprogrammet eftersom du sparar dig mycket dubbelarbete.

Istället för att fakturera via ett program och därefter bokföra det, bokför Hogia smart bokföring fakturorna och inbetalningarna automatiskt. Tyvärr finns det vissa tilläggskostnader när det kommer till faktureringsprogrammet för den som behöver stöd för vissa funktioner.

Stöd för Artikelregister samt Rot och Rut

Med Hogia smart fakturering har du tillgång till en faktureringstjänst som klarar det mesta för småföretagaren. I programmet har du möjlighet att föra ett artikelregister så att det blir enklare att fakturera. Det finns också stöd för kundregister och för den som arbetar med tjänster så finns det möjlighet att välja Rot och Rut för 29 kr per månad. Om du behöver lämna offerter har smart fakturering också tillgång till detta för 29 kr per månad.

Löneprogram

Låt smart lön sköta arbetsgivardeklarationen

Hogia smart lön får du likt faktureringsprogrammet en väl fungerande tjänst för lönehantering. Genom en AGI fil som går att exportera från faktureringsprogrammet och sedan laddas upp i skatteverket. På så sätt slipper du att fylla i arbetsgivardeklarationen själv hos skatteverket. Det enda du som företagare behöver göra är att lägga till vilken skatteprocent och lön som ska tas ut.

Undvik dubbelarbete

Smart lön har också stöd för både timlön och månadslön. Det går att rapportera in övertid och semesterdagar så att du enkelt ska kunna hålla koll på egen och anställdas lön. Du slipper också dubbelarbetet med att ha ett löneprogram separat och sedan bokföra detta i ett annat program. Istället läser Hogia smart bokföring av lönerna och sköter sedan konteringarna baserat på detta så att du slipper att göra det.

Pris

Priset för Hogia small offices tjänster ligger i linje med många av de andra liknande tjänsterna på marknaden. Om du bara vill ha bokföring så blir det relativt billigt men om du vill ha alla tre tjänster så är kostnaden något högre än andra tjänster på den här sidan.

Det är enkelt att se vad kostnaden kommer bli för de olika tjänsterna och med smart bokföring betalar du 129 kr/mån, smart fakturering 129 kr/mån samt lön 129kr/mån. något som är synd men kanske inte helt ovanligt är emellertid att det tillkommer extra kostnader för vissa tjänster. Exempelvis behöver du betala 29 kr/mån för Rot & Rut samt 29 kr/mån för offerter.

 • Smart bokföring 129 kr/mån
 • Smart Fakturering 129 kr/mån
 • Smart Lön 129 kr/mån

Något som är lite missvisande är kostnaderna står per månad men att faktureringen sker årsvis vilket ju egentligen borde innebära en årskostnad istället.

Omdöme för Hogia smart bokföring

7.3 Betyg
Ett populärt bokföringsprogram

Sammanfattningsvis har Hogia small office en väl fungerande lösning för både bokföring, fakturering och lön. Det märks att företaget har varit med i branschen länge. En stor fördel är att supporten är snabb och trevlig i bemötandet vilket Hogia är kända för. En annan är att det går att växa med Hogia ifall det skulle behövas nya tjänster eller moduler. En klar nackdel är att Hogia smart bokföring saknar många tjänster som konkurrenter har så som en direkt bankkoppling till din bank för avstämning eller automatisk fakturaavläsning. Layouten är intuitiv men saknar till viss del den moderna känsla som visa av de nya uppstickarna har.

Användarvänlighet
7
Smarta och automatiska funktioner
7
Support och service
8
Prisvärdhet
7
Plus
 • Snabb och duktig support
 • Går att växa med
 • Bokföring, fakturering och lön
Minus
 • Saknar bankkoppling
 • Saknar automatisk fakturaavläsning
 • Paketet är något dyrt i förhållande till vad som ingår.

Bästbokföringsprogram
Logo