Ett välkänt svenskt bolag som varit med länge

Från västkusten

Om du talar med någon som arbetar med redovisning så har denne sannolikt hört talas om Hogia. Bolaget grundades på 1980 talet Bert-Inge Hogsved som utvecklat en produkt för att stötta hans fru som hade en egen bokföringsbyrå. Denna kom att bli en försäljningsframgång och sedan dess så har Hogia växt kontinuerligt och är idag en av de stora aktörerna inom bokföring i Norden.

Specialiserade på bokföring

Hogia hade tidigare en lösning som hette Hogia Small och var inriktad till mindre bolag. Tyvärr finns inte denna tjänst kvar utan nu måste även fåmansbolag välja Hogia OpenBusiness vilket är samma program som används även av medelstora bolag. Detta innebär däremot att många av funktioner som tidigare saknats i Hogia Small finns med i Hogia OpenBusiness.

Hogia Dator

Information uppdaterad 2024-06-03

Fördelar med Hogia OpenBusiness

Hogia har flera smarta lösningar som hjälper dig att sköta din bokföring. Med tjänstens AI lösning kan du numera importera en faktura som sedan läses in och konteras automatiskt baserat på konteringar du tidigare gjort på samma faktura.

En annan fördel är om du använder Hogia OpenBusiness är att du får tillgång till bankintegration så att du aldrig missar att bokföra en utgift. Det går även att skicka över betalningar direkt till banken så att du slipper göra dubbelarbete.

En sista fördel med Hogia OpenBusiness är att ditt företag har möjlighet att växa med programmet oavsett storlek. När du behöver nya tjänster eller kopplingar till program kopplar du bara på nya moduler och lösningar och du slipper att byta bokföringsprogram.

 • Automatkontering med AI
 • Fakturering ingår alltid
 • Snabb och duktig support

Nackdelar med Hogia OpenBusiness

Hogia OpenBusiness är ett onlinebaserat bokföringsprogram vilket betyder att du inte har möjlighet att gå in på bokföringen om du inte har tillgång till internet. Att bokföringen sker i molnet är dock en generell utveckling och fördelen med att det finns i molnet är att du ofta slipper göra en backup.

I och med att Hogia har lagt ned Small finns inte längre samma anpassningar för mindre företag. Detta innebär dels att du betalar ett något högre pris, men också att det finns vissa funktioner som inte nödvändigtvis behövs i småbolag så som attestering.

En sista nackdel är att Hogia smart bokföring faktureras som en månadsprenumeration vilket betyder att du inte har möjlighet att köpa programmet. Dessutom betalar du årsvis vilket egentligen betyder att programmet borde ha en årskostnad.

 • Krävs internetuppkoppling
 • Månadsprenumeration som faktureras årsvis
 • Ej samma anpassning till småbolag

Hogia Small Office Produkterbjudande

OpenBusiness Liten
fr. 300 kr/mån
Bokföring
Fakturering
Bankintegration
OpenBusiness Stor
fr. 400 kr/mån
Bokföring
Fakturering
Bankintegration
Periodisering/attest

Bokföringsprogram

Hogia OpenBusiness bokföring är ett komplett och välfungerande bokföringsprogram. Om du löpande ansvarar för din bokföring så kommer du att kunna ta del av resultatrapporten, huvudboken, balansrapporten, kassaboken och momsrapporten. Med andra ord allt som du behöver i slutet av företagets år för att göra ett bokslut och årsredovisning. Hogia OpenBusiness ska också ha tillgång till budget för den som behöver analysera sin ekonomi närmare.

Hogia OpenBusiness bokföring är också utformat som många av de andra större bokföringsprogrammen på marknaden vilket gör att det är enkelt att förstå hur man ska göra om man har tidigare vana av bokföringsprogram. Detta gör också att det är lätt för redovisningskonsulter eller revisorer att komma åt och förstå om du skulle behöva hjälp med din bokföring.

Molnbaserat

Hogia OpenBusiness är ett molnbaserat bokföringsprogram vilket betyder att det är enkelt att komma åt var du än är så länge du har tillgång till internet. En annan fördel med ett molnbaserat bokföringsprogram är att du slipper göra en backup eftersom detta i de flesta fall sköts av leverantören.

Att ha molnbaserat program gör också att det är enkelt att ta hjälp av redovisningskonsulter. Då behöver du bara dela med dig av dina inloggningsuppgifter för att redovisningskonsulten ska kunna gå in och hjälpa dig.

Konteringshjälp

Med Hogia OpenBusiness får du tillgång till AI hjälp med konteringen av fakturor. När du laddar upp en faktura eller läser in den på annan väg kommer tjänsten att läsa av fakturan och komma med ett konteringsförslag baserad på tidigare konteringar. Om du inte är nöjd med förslaget kan du som användare enkelt gå in och korrigera den.

Tänk på att Hogia OpenBusiness konteringshjälp fortfarande kräver att du har kunskaper inom bokföring. Du kan exempelvis inte välja hörlurar och sedan bokför programmet ditt inköp åt dig.

Bankkoppling

Många bokföringsprogram har en direktkoppling till banken där du slipper att gå in på banken varje gång du ska stämma av din bokföring mot banken. Detta gäller även Hogia OpenBusiness som har en bankintegration.

Alternativet som många bokföringsprogram erbjuder använder sig av är istället att du går in och hämtar en bankfil från din bank. När du sedan laddar upp denna i bokföringsprogrammet finns en speciell funktion för avstämning och det blir enkelt att matcha utgifterna i din bank med respektive kontering.

SIE Kompatibilitet

SIE är det universella bokföringsprogramspråket som används i Sverige och att ett bokföringsprogram kan importera och exportera SIE filer innebär att det blir betydligt lättare att byta bokföringsprogram om programmet inte skulle passa företaget av någon anledning, exempelvis om det har växt.

En annan fördel är att det blir enklare att dela med sig av sin redovisningsdata till sin revisor och till andra parter. Även om detta i många fall går att göra med molnbaserade bokföringsprogram oavsett eftersom det går att dela med sig av inloggning eller skapa en ny användare för just dessa.

Mobilanpassat

Hogia OpenBusiness har tyvärr ingen bokföringsapp som går att ladda ned. Hogia OpenBusiness bokföring online är emellertid väl mobil anpassat vilket betyder att du kan göra det mesta som du gör på datorn på ett smidigt sätt i mobilen.

Automatisk fakturaavläsning

Med automatisk fakturaavläsning menar vi på Bästbokföringsprogram att belopp och moms fylls i automatiskt när du laddar upp en fakturabild. Detta finns i många bokföringsprogram på marknaden idag och sparar till viss del tid. Även Hogia OpenBusiness har detta i sitt erbjudande.

Jämförelselista

Hogia OpenBusiness Liten Stor
Små och medelstora bolag
Alla bolagsformer
Bokföringsprogram
Rapporter
Årsredovisning och Bokslut
Fakturaprogram
Löneprogram Separat Separat
Offert och Order
Periodisering
Attest
Pris fr. 300 kr fr. 400 kr

Fakturaprogram

Samla allt på ett ställe

Med Hogia OpenBusiness du inte bara möjlighet att få ett smart bokföringsprogram utan det går också att köpa paketlösningen med fakturering. Det finns många fördelar med att ha ett fakturaprogram som är integrerat med bokföringsprogrammet eftersom du sparar dig mycket dubbelarbete. Tyvärr finns det vissa tilläggskostnader när det kommer till faktureringsprogrammet för den som behöver stöd för vissa funktioner.

Stöd för Artikelregister samt Rot och Rut

Med Hogia smart fakturering har du tillgång till en faktureringstjänst som klarar det mesta för småföretagaren. I programmet har du möjlighet att föra ett artikelregister så att det blir enklare att fakturera. Det finns också stöd för kundregister och för den som arbetar med tjänster så finns det möjlighet att få tillgång till Rot och Rut men detta ingår inte som standard utan måste läggas till separat.

Löneprogram

Tyvärr saknas lönehantering

Tyvärr ingår det inte ett löneprogram integrerat i Hogia OpenBusiness utan detta är något som måste köpas till separat. Detta är en tjänst som många småföretagare uppskattar eftersom. det förenklar arbetet med löner och minskar dubbelarbetet om det finns i samma tjänst.

Pris

Priset för Hogia OpenBusiness tjänster ligger i linje eller något över många av de andra liknande tjänsterna på marknaden sett till ett småföretag som letar bokföringsprogram.

Det är enkelt att se vad kostnaden kommer bli för de olika tjänsterna och med OpenBusiness liten betalar du fr. 300 kr/mån, OpenBusiness stor fr. 400 kr/mån.

 • OpenBusiness Liten: fr. 300 kr/mån
 • OpenBusiness Stor: fr. 400 kr/mån

Något som är lite missvisande är kostnaderna står per månad men att faktureringen sker årsvis vilket ju egentligen borde innebära en årskostnad istället.

Omdöme för Hogia OpenBusiness bokföring

7.3 Betyg
Ett populärt bokföringsprogram

Sammanfattningsvis har Hogia OpenBusiness en väl fungerande lösning för både bokföring och fakturering. Det märks att företaget har varit med i branschen länge. En stor fördel är att supporten är snabb och trevlig i bemötandet vilket Hogia är kända för. En annan är att det går att växa med Hogia ifall det skulle behövas nya tjänster eller moduler. En klar nackdel är att Hogia har lagt ned sin tjänst Hogia Small Business som var särkilt anpassad för de minsta företagen. Hogia OpenBusiness kan i många fall upplevas något för storskaligt för den allra minsta företagaren med 1-4 anställda vilket Bästbokföringsprogram främst riktar sig mot.

Användarvänlighet
7
Smarta och automatiska funktioner
7
Support och service
8
Prisvärdhet
7
Plus
 • Snabb och duktig support
 • Går att växa med
 • Bokföring och fakturering.
Minus
 • Innehåller inte lönetjänst
 • Något dyrt i förhållande till vad som ingår för småföretagaren

Bästbokföringsprogram
Logo