Bokio-logo

Bokio - Ett nytänkande bokföringsprogram med smarta funktioner

Bokio är en del av en ny generation smarta bokföringsprogram som framförallt riktar in sig till småföretagare och redovisningskonsulter. Idén bakom Bokio uppstod när två studenter gick igenom processen av att själv göra bokslut och ansåg att det var allt för krångligt. Bokföringen skulle bli betydlig smidigare med ett automatiserat flöde. Huvudkontoret ligger i Göteborg och i dagsläget har bolaget över 100 000 användare. Bokio är det snabbast växande bokföringsprogrammet i branschen och har ett enkelt och modernt användargränssnitt.

Alla delar i en och samma tjänst

Bokio erbjuder allt du behöver för ditt företag på ett och samma ställe till ett fast pris. Bokföring, fakturering, lönehantering, bokslut och företagskonto (för företaget med enklare behov). Detta gör att mindre företag slipper att utföra dubbelarbete och införskaffa flera tjänster.

Information uppdaterad 2024-06-26

Fördelar med Bokio

Enkelt att använda
En av de största fördelarna med Bokio för småföretagaren är att programmet det är intuitivt nog för den vanliga användaren men samtidigt funkar lika bra för redovisningskonsulten. Detta gäller både utseende, guider och framförallt hur du sköter bokföringen.

Smarta bokföringsmallar
I Bokio ingår alltid smarta bokföringsmallar. Om du exempelvis har köpt en IT-tjänst i Sverige väljer du att utgiften var en ”IT-tjänst 25 % moms” och då sköter Bokio konteringen för tjänsten och momsen åt dig. Du kan också använda dig av dina egna mallar som fylls i automatiskt. Om du vill kontera ett verifikat manuellt eller inspektera hur den smarta bokföringsmallen bokför finns också den möjligheten.

Fakturering och lönehantering
Om du väljer Bokio Premium eller Premium Plus får du även en väl fungerande fakturatjänst samt lönetjänst. Att ha allt samlat i ett system är en klar uppsida för många småföretagare. När du har skapat en faktura och registrerat betalningen, eller när du har lagt in dina löner och markerat utbetalt så slipper du att bokföra detta manuellt eftersom Bokio den bokföringen åt dig.

Bokio Företagskonto
Den sista fördelen som vi väljer att lyfta är möjligheten att skaffa ett företagskonto i Bokio. Då får du ett bankkonto, bankgironummer och företagskort direkt integrerat till din bokföring. Då slipper du koppla ihop din externa bank till bokföringen och kan sköta in- och utbetalningar direkt från samma system och kan minska risken för manuella misstag. Då sparar du också bankkostnaderna vilket för många är en stor utgift.

 • Användarvänlig (enkelt att använda)
 • Integrerat företagskonto med bankkonto
 • Faktura- och löneprogram ingår utan extra kostnad
 • Bokföringsmallar och fakturaavläsning

Nackdelar med Bokio

Tidigare fler gratisfunktioner
Bokio hade tidigare en gratistjänst som konkurrerade med och i många fall var bättre än många av de största betaltjänsterna. Vi som har följt Bokio under flera år har fått följa hur tjänsten utvecklats snabbt och minskat risken för att göra fel som användare. I slutändan var gratistjänsten för bra i förhållande till resterande erbjudanden och därför valde man att ändra på erbjudandet vilket har gjort många gratisanvändare upprörda.

Du kan få betala för funktioner du inte använder
I Bokio ingår alla funktioner till ett fast pris. Detta är väldigt bra för dig som planerar att använda alla funktioner, men om du exempelvis bara vill bokföra kan du inte välja bort fakturering eller lönehantering för att få ner kostnaden. För dig som har låg aktivitet i ditt företag kan detta vara en nackdel.

Ingen möjlighet att logga in offline
Bokio är helt och hållet en molnbaserad tjänst. Vissa kan anse att detta är en nackdel även om majoriteten nog i stället ser det som en tillgång. En molnbaserad tjänst innebär att du inte kan sköta bokföringen om du inte har tillgång till internet. Du slipper däremot att installera programmet och har alltid kontinuerliga backups. Det är också enkelt med en onlinebaserad tjänst att dela med dig av uppgifter till din redovisningskonsult eller revisor för att få hjälp.

 • Bokio hade tidigare en gratisversion
 • Har ändrat sina paket flera gånger
 • Skiljer sig från ”klassiska” bokföringsprogram
 • Molnbaserat fungerar inte för den som vill arbeta offline

Bokio Produkterbjudande

Premium
299 kr/mån
Smart bokföring (automatisk bankintegrering)
Fakturahantering
Lönehantering
Företagskonto
Prioriterad support
Premium Plus
599 kr/mån
Allt som ingår i Premium
Återbäring på insatt kapital
Cashback på alla kortköp
Bokföringshjälp och livechatt

Bokföringsprogram

Som bokföringsprogram fungerar Bokio bra och i tjänsten ingår allt som behövs för att i slutet av året kunna göra en årsredovisning som du sedan kan skicka in till Bolagsverket. Sköter du bokföringen kontinuerligt så kommer Bokio att producera en resultatrapport, huvudbok, balansrapport, momsrapport och kassabok helt automatiskt vilket gör det enkelt att få en full översikt över företagets ekonomi.

Konteringshjälp

Bokio har ett väl fungerande system för konteringshjälp för den som väljer Premium. När du väljer att ladda upp ett dokument till bokföringsprogrammet så får du välja om det ett kvitto eller utgift, inkomst, leverantörsfaktura eller annat. Därefter har du möjlighet att söka eller välja från en lista efter exempelvis betalning av IT-tjänster inrikes/utrikes eller försäljning av varor.

Systemet är väldigt smidigt och täcker de flesta småföretagares behov. Om det är en speciell post kan du välja från tidigare mallar som du sparat, eller fylla i konteringen manuellt. Tänk bara på att det inte helt ersätter grundläggande kunskap inom bokföring då det ibland krävs manuella justeringar.

Koppling till bank och skatteverket

Med bankkoppling menas att bokföringsprogrammet kan hämta data direkt från ditt företags bankkonto så att du kan bokföra och stämma av bankhändelserna utan att riskera att missa något. Om du väljer Bokio Premium så får du automatisk import av bankhändelser. Därefter hamnar de i en lista där du enkelt kan ladda upp kvitton och välja vad transaktionen ska bokföras som.

Bokio har numera även lagt till en koppling till skatteverket vilket gör att du kan importera händelser därifrån också. Detta gör att du slipper klistra in händelser från skatteverket i transaktioner alternativt bokföra dessa manuellt som tidigare.

Molnbaserat

Bokio är ett onlinebaserat bokföringsprogram vilket betyder att det du måste vara uppkopplad för att komma åt tjänsten då programmet startas i webbläsaren. Detta gör att Bokio fungerar oavsett om det är en Mac eller PC som programmet startas från.

Det innebär också att det inte krävs några installationer för att använda Bokio utan det är bara att gå in på deras hemsida och logga in. Det medför däremot att du inte kan gå in på Bokio och sköta din bokföring när du inte har tillgång till internet. Vilket om vi ska vara ärliga är rätt så sällan nuförtiden.

SIE Kompatibilitet

SIE är ett filformat som är framtaget för att det ska gå att importera och exportera bokföringsdata till exempelvis redovisningsbolag så att de kan hjälpa företag med dess bokföring. Att ditt bokföringsprogram är SIE-kompatibelt innebär också att du kan byta till Bokio om du skulle vilja utan att du behöver göra om all bokföring.

Från Bokio går det att både exportera SIE-filer och importera SIE-filer. Detta innebär också att det är enkelt att dela med sig av sin bokföring så att exempelvis en redovisningsekonom ska kunna göra ett bokslut. Ett annat smart alternativ är att bjuda in din redovisningskonsult till ditt konto hos Bokio.

Automatisk fakturaavläsning

Bokio har även använt sig av AI-teknologi för att kunna läsa av fakturor automatiskt. Detta gör att bokföringen går något snabbare eftersom du slipper att fylla i beloppen själv.

Det krävs dock fortfarande att du som företagare kollar beloppen på fakturorna så att Bokio har valt rätt belopp eftersom vissa fakturor kan skilja sig så pass mycket från standardutformningen att dess AI inte klarar av att välja rätt belopp.

Mobilanpassat

Oavsett om du har Premium eller Premium Plus har du tillgång till deras app. Där kan du enkelt ladda upp kvitton, sköta bokföring och se dina fakturor samt artiklar. Genom att använda appen kan du bokföra kvittona kontinuerligt i stället för att lägga dessa på hög.

Om du ändå vill spara dem kan du enkelt välja om det handlar om en utgift, inkomst eller leverantörsfaktura för att sedan enkelt ha tillgång till kvittot senare. Bokios hemsida är också väl mobilanpassad för den som inte vill använda appen.

Jämförelselista

Bokio Premium
Småbolag
Alla bolagsformer
Bokföringsprogram
Rapporter
Årsredovisning och Bokslut
Fakturaprogram
Löneprogram
Offert och Order
Integration med exempel kassasystem
Pris 299 kr/månad (årsbetalning)
* Begränsad fakturering

Fakturaprogram

Bokio är mer än bara ett bokföringsprogram, det ingår också en väl fungerande faktureringstjänst. Den stora fördelen med att ha faktureringen i samma tjänst som bokföringen är att du slipper dubbelarbetet. Med ett knapptryck kan du registrera fakturans betalning och då sköter även Bokio bokföringen av den automatiskt.

En heltäckande faktureringstjänst

I Bokios fakturatjänst finns det mesta som kan tänkas behövas för en småföretagare. I artikelregistret har du möjlighet att lägga till varor eller tjänster med pris per timma (integrerad tidsrapportering vid behov) eller styck. Du kan skapa ett kundregister och kopiera tidigare fakturor för att enkelt kunna fakturera återkommande kunder enklare. Dessutom finns möjligheten att anpassa utseendet på fakturorna med logo och layout.

I tjänsten går det också att skapa offerter som kunder kan ta del av och vid behov även lägga till Rot och Rut. I fakturan finns det också tillgång till en automatiskt genererad OCR och QR-kod och Avi-rad. En offert går också att smidig omvandlas till en faktura vid behov.

Välj mellan att ladda ned en PDF-faktura och skicka till kunden eller skicka den över mejl direkt från programmet. Om kunden inte har betalt inom en utsatt tid syns detta i Bokio och du kan enkelt skicka en påminnelse.

Löneprogram

I Bokio finns även tillgång till väl fungerande lönehantering där du både får hjälp med uträkning av skatt och kan lägga till exempelvis arbetade timmar eller en månadslön. Även semesterhantering och utlägg som den anställde gjort går att lägga in.

Räknar ut arbetsgivaravgift och skatt

I Bokio går det att få ut en arbetsgivardeklaration med individuppgifter där du kan ladda ned en AGI-fil och ladda upp direkt på Skatteverket för att slippa att göra allt manuellt där. Du fyller själv i vilken skattetabell varje anställd ska ha för att Bokio ska kunna räkna ut arbetsgivaravgift och skatt på individnivå. En tjänst som med de flesta andra bokföringsprogram kostar mellan 19 – 69 kr per arbetsgivardeklaration.

I Bokios bokföringsprogram

Företagskonto

Bokio Företagskonto erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att hantera företagets ekonomi. Det integrerade kontot gör det möjligt att sköta både bokföring och bankärenden på samma plattform, vilket sparar tid och minskar krånglet. Med Bokio slipper du dolda avgifter som är vanliga hos traditionella banker, och du får full insyn i dina finanser i realtid. Tänk bara på att kolla upp att det fyller kraven för ditt företag. I dagsläget finns exempelvis inte utlandsbetalningar i tjänsten.

Omfattas av insättningsgarantin

Företagskonto inkluderar funktioner som automatisk bokföring av korttransaktioner och notifikationer vid betalda fakturor. Dessutom erbjuds finansiell återbäring med planen Premium Plus. Kontot omfattas av insättningsgarantin och drivs i samarbete med Svea Bank​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​.

lonekuvert

Pris

Bokio erbjuder i dagsläget två olika lösningar beroende på hur ditt företagsbehov ser ut. Premium kostar 299 kr/mån per år och är en av de främsta tjänsterna på marknaden i förhållande till prisklassen. I Premium får du tillgång till alla Bokios tjänster såsom smarta bokföringsmallar (med möjlighet att spara egna mallar), fakturering, lönehantering för anställda, företagskonto och prioriterad support.

Med Premium Plus har du möjlighet att tjäna pengar på ditt bokföringssystem genom att flytta över ditt kapital till Bokio Företagskonto och få återbäring på dina pengar. Med en relativt liten summa kan du få tillbaka mer pengar i återbäring än vad Premium Plus kostar och därmed i praktiken ta bort hela kostnaden för ditt bokföringsprogram.

Premium 299 kr/mån per år
Premium Plus 599 kr/mån per år

Omdöme Bokio

9.3 Betyg
Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Bokio ett modernt och användarvänligt bokföringsprogram som passar perfekt för småföretagare som föredrar att hantera sin bokföring själva. Delar som smart bokföring, mallar och kopplingen till bank och Skatteverket gör att du som användare sköter arbetet snabbare och minskar risken för fel.

I Bokio ingår även faktura- och lönehantering i samma tjänst vilket gör att du slipper betala för ett ytterligare abonnemang, lära dig en ny tjänst samt slipper en massa dubbelarbete. För småföretagare erbjuder Bokio för närvarande en av de mest kostnadseffektiva lösningarna på marknaden, särskilt om du även använder företagskontot istället för ett separat bankkonto. Dessutom utvecklas Bokio ofta med nya och innovativa funktioner.

Användarvänlighet
10
Smarta och automatiska funktioner
10
Support och service
8
Prisvärdhet
9
Plus
 • Användarvänlig och smart kontering
 • Koppling till skatteverket och bank
 • Faktura- och löneprogram ingår
 • Bokföringsmallar och fakturaavläsning
 • Företagskonto och kort
Minus
 • Gratisversionen finns inte längre att tillgå
 • Företagskonto täcker ej utlandsbetalning
 • Kräver internettillgång

Bästbokföringsprogram
Logo