Att byta bokföringsprogram

Det behöver inte vara svårt att byta bokföringsprogram

Det finns idag flera bokföringsprogram att välja mellan och det finns många som sitter fast i ett gammalt program eftersom att de tror att det är svårt att byta. Detta kan innebära att man sitter fast med ett bokföringsprogram som inte är speciellt modernt eller som är dyrt att uppdatera. Vissa har säkert också valt ett bokföringsprogram som är gratis eftersom att det passade bolaget när det startades men har blivit mindre aktuellt när bolaget skalar upp.

Med de flesta nya bokföringsprogrammen har du istället alltid den senaste uppdateringen eftersom att de är webbaserade och sköts automatiskt.

Standardiserat språk

I Sverige har vi idag ett standardiserat system för bokföringsdata som kalas SIE. Om bokföringsprogrammet stödjer export av en SIE-fil är relativt enkelt att byta. Det går ofta bra att exportera artikelregister och annan information också.

4 Saker att tänka på vid byte av bokföringsprogram

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när du byter bokföringsprogram.

    1. Undersök vilka bokföringsprogram som finns
      Idag finns ett stort antal bokföringsprogram på marknaden med olika erbjudanden. På den här sidan hittar du recensioner och genomgångar av några av de vanligaste bokföringsprogramen så att du enkelt ska kunna jämföra och hitta det som passar din verksamhet bäst.
    2. Kompabilitet med din verksamhet
      Är bokföringsprogrammet kompatibelt med de system som du behöver i din verksamhet? Detta kan vara allt från kassaprogram till webbshop, lager och CRM system. Oftast står detta på programmets hemsida men det går också utmärkt att fråga hos deras kundservice.
    3. Fakturering och Lön
      Behöver du ha tillgång till ett fakturerings-och löneprogram i din tjänst. Det finns många fördelar med att ha allt inbakat i en och samma program. På startsidan kan du läsa mer om detta. Om du vill veta din lön efter skatt kan du använda denna länk.
    4. Hur vill du sköta bokföringen?
      Många bokföringsprogram som har kommit ut på senare år har ett lite annorlunda upplägg när det kommer till bokföringen. Fokus brukar ligga på att du inte ska behöva kontera manuellt. Om du planerar att ha en redovisningskonsult så kan det vara bra att fråga denne vilket program som konsulten rekommenderar. Om du planerar att sköta bokföringen själv kan det mycket väl vara så att du vill ha ett program där du slipper kontering till stor del.

När du har bestämt dig för ett bokföringsprogram

    • Vänta till månadsskifte
      Innan ditt företag byter kan det bland annat vara bra att vänta till ett månadsskifte så att det blir en nystart på den nya månaden med en tydlig avstämning mot bankkonto
    • Ändra inställningar innan du byter
      En annan sak som är viktig att tänka på är att ställa in grundinställningarna i det nya bokföringsprogrammet innan bytet så att bokföringen blir korrekt från början.
    • Ta hjälp av supporten
      Bokföringsföretagen är väldigt mån om att du ska byta till deras program och detta innebär att de flesta programmen erbjuder mycket hjälp vid byte till just deras program. Ett exempel är att det med Visma går att boka in en tid för hjälp med bytet till deras bokföringsprogram.

Vidare till Visma

Slutligen kan det vara värt mycket att lägga ned lite extra tid på att välja vilket bokföringsprogram som du vill ha. Även om det kan vara enkelt att byta program är det alltid lättare att ha gjort rätt val från början och ofta känner många sig låsta till programmet de har valt. Titta gärna på vår jämförelselista och läs recensioner för att välja det bästa programmet för dig.

Bästbokföringsprogram
Logo